Bahan-bahan untuk Kuah Kacang Raya Mak adalah seperti berikut:
Bahan utama :
Kacang Tanah
Bahan A:
Cili kering (blender)
Bawang besar
Bawang putih
Bawang kecil
Halia
Lengkuas
Serai
Bahan B:
Gula Merah
Garam
Cuka
Minyak masak
Air
Cara-cara untuk membuatnya adalah seperti berikut:
1. Panaskan minyak masak.
2. Selepas minyak panas, masukkan semua Bahan A. Kacau sehingga rata dan sebati. Pastikan Bahan A dimasak sehingga naik bau.
3. Kemudian masukkan kacang tanah yang telah diblend. Berikut adalah gambar bila cili dan kacang tanah bersatu dalam kuali. Pastikan kedua-dua bahan ini dapat disatukan dengan sekata dan baik.
4. Selepas dikacau sehingga sebati, masukkan air dalam kuantiti yang banyak bagi mencairkan kuah kacang yang pekat.
5. Kemudian masukkan 2 sudu besar cuka, gula merah dan serai. Masak sehingga kuah kacang ini pecah minyak dan kacang telah masak sepenuhnya.
***Masukkan gula mengikut kesesuaian masing-masing. Begitu juga dengan cili. Jika suka pedas, lebihkan cili kering. Warna kuah kacang akan nampak lebih merah dan pedas.
Kuah Kacang Raya Mak...siap... kebiasaannye kuah kacang manis, masin skit, pedas dan mesti ada rasa serai. Baru rasa sedap dan lengkap kuah kacang tue...
No comments:
Post a Comment