Bahan-bahan untuk ayam gulai cili api rembau, resepi turun temurun dari Wan, Rembau adalah seperti berikut:
Bahan utama:
Ayam Segar
Bahan A:
Cili padi/cili api
Bawang besar
Bawang putih
Bawang kecil
Halia
Kunyit
Bahan B:
Jintan manis
Jintan putih
Ketumbar
Bahan C:
Serai (dititik sahaja)
Serai (dititik sahaja)
Santan
Air secukupnya
Minyak masak
Garam
1. Panaskan minyak secukupnya. Kemudian masukkan bahan A dan tumis sehingga naik bau.
2. Bahan B perlu disangai dan diblender dahulu. Jadikan pes dengan mencampurkan sedikit dengan bahan A. Kemudia masukkan bahan B. Kacau bahan A dan B sehingga rata dan sekata.
3. Selepas naik bau, masukkan ayam untuk dikecutkan bersama-sama bahan tumisan tadi. Tidak perlu masukkan air kerana ayam akan keluarkan airnye sendiri. Masak sehingga ayam separuh masak.
4. Kemudian masukkan santan dan air mengikut citarasa sendiri. Jika ingin pekat, lebihkan santan. Jika ingin cair, tambah air mengikut kesesuaian.
5. Masak sehingga ayam empuk dan masak.
***masakan Negeri Sembilan biasanya pedas. Tahap kepedasan adalah 3 level cili padi. Pedas-pedas baru ada umphhh...
No comments:
Post a Comment